Viime aikoina on mopo ehkä hiukan päässyt karkaamaan käsistä - ei, lankoja en ole ostanut, mutta kirjoja senkin edestä... Ööh, seitsemän kirjaa tarkoituksella ja kolme tuli kirjakerhoon liittymisen yhteydessä. Piti liittyä, jotta sain tilatuksi Haaviston Sata kansanomaista kuviokudinmallia, joka tänään tipahti postilaatikkoon. Joten pidemmittä puheitta:

1541362.jpg

Mun neulekirjastossa ei ole oikeastaan ollut mitään perusteosta tekniikasta ja ajattelin, että kait vihdoinkin olisi aika opetella neulomaan;) Kirjakasan toiseksi alimmaisena poseeraa The Harmony Guides- sarjan Knitting Techniques volume I. Siitä löytyy nopealla selailulla likimain kaikki tarpeellinen ja paljon sellaistakin, mitä ei ole aikaisemmin tarvinnut. Kirjassa on paljon selkeitä piirroskuvia ja selvitetty esimerkkien avulla erilaisia neuletyyppejä: palmikot, kirjoneuleet, pitsit yms...  Tähän ostokseen olen varsin tyytyväinen ja uskon, että kirjalla tulee olemaan paljon käyttöä.

Samaan sarjaan kuuluu myös pinon alimmainen kirja, joka myös kuuluu The Harmony Guides- sarjaan: 440 more Knitting Stitches volume 3. Kirjan alussa on pitkä lista englanninkielisistä lyhennyksistä työohjeineen, joka varmasti on hyödyllinen. Ihania malllineuleita sivukaupalla, mutta brittiläiseen tyyliin tässä kirjassa ei ole ruutupiirroksia vaan sanalliset selitykset kerros kerrokselta. Hieman tylsää... Mä tykkään sen verran saksalaisista (sukkalanka)insinööreistä, että mieluummin katsoisin ruutupiirroksesta. Tietty taloudesta löytyy vinopino ruutupaperia ja kyniä, joten eiköhän noista omaan käyttöön saa ruutupiirroksiakin tarpeen niin vaatiessa.

The Harmony Guides- nimikkeen alla on julkaistu myös Erika Knightin toimittama Cable & Aran stitches - 250 to knit. Ihastuttavia palmikoita ja tässä kirjassa on jo osassa mallineuleita ruutupiirroskin. Suomenkielinen Neulojan käsikirja ei vakuuttanut, mutta oli "ihan kiva", ehkä hivenen kasari-tyylinen? Paljon mallineuleita, mutta aika vähän varsinaista tekniikkaohjeistusta. No, eipä tuo ollut kovin kallis, mutta ilmankin olisin pärjännyt.

Monessa blogissa on esitelty ihania sukkia Interweave Pressin julkaisemasta Favourite Socks-kirjasta. Nappiostos, sillä tämä kirja yhdessä Nancy Bushin sukkakirjojen kanssa takaa, että sukkien neulominen ei pääse lopahtamaan:) Kirjassa on pitsisukkia, perussukkia, palmikkosukkia, lyhytvartisia, pitkävartisia, yksivärisiä, kirjoneuleisia.. Suosittelen lämpimästi! Ja kirja on vielä neulojaystävällinenkin: kovat kannet ja kierreselkä, ei tarvitse viritellä mittaa tai lankakerää sivujen päälle.

Elizabeth Zimmermannin Knitter's Almanac hyppäsi virtuaaliseen ostoskoriin edullisuutensa takia. Kirjassa on neuleprojekti joka kuukaudelle, mikä on ihan hauska idea. Ajanhammas on ehkä osaan malleista vähän puraissut, sillä kirjan eka painos on 70-luvulta. Tämä kirja vaatii enemmän paneutumista, sillä Rouva Z on kirjoittanut ohjeensa varsin runsassanaisesti ja tutkaillessani ohjeita osui paljon erilaisia vinkkejä silmään. Vaikuttaa mielenkiintoiselta, vaikka tästä en mitään neuloisi, niin ainakin haluan lukea tämän ajatuksella läpi. No, jos muuten neulemallit pääsevät loppumaan, niin tässä kirjassa oli suloinen pitsinen vauvan villatakki ja hauskannäköinen villapaita nimeltään Difficult Sweater (Not Really)... Siihen sopisi niin hyvin jotkut maanläheiset murretut sävyt... Ehkä kasvivärjätyt?

Eeva Haaviston Sata kansanomaista kuviokudinmallia ei varmasti kaipaa sen enempää esittelyjä, sillä niin paljon siitä on blogimaailmassa kirjoitettu ja onhan sille jo oma KAL:kin. Mutta tuon kirjan saaminen vaati liittymistä Juju-kirjakerhoon (ärsyttävää...), josta tuli liittymiskirjoina Stine Hoelgaard Johansenin Suloiset sukat sekä Lucinda Gandertonin & Lucy Berridgen Tyynyt ja torkkupeitot. Mitäs näistä nyt sanois... Suloiset sukat-kirja on pääosin SandnesGarnin ja Hjertegarnin langoille, oikein pirteänvärisiä ja "ihan kivoja"... Mutta jos on tutustunut ennen tätä kirjaa Nancy Bushiin tai juuri ennen selannut Favorite Socks-kirjaa, niin kirja tuntuu varsin mitään sanomattomalta ja hivenen turhalta. Varmasti tämän tyyppiselle kirjalle on oma kannattajakuntansa eikä malleissa varsinaisesti mitään vikaakaan ole - ne eivät vain sytyttäneet minua.

Kirjakerhoon liittymislahjaksi piti saada "muotikoru", joka oli päässyt kerhosta loppumaan ja sen tilalle oli laitettu Stine Hoelgaard Johansenin Hurmaavat huivit. Kirjassa oli pääosin suorakaiteen mallisia kaulahuiveja, joista suurin osa taisi olla melko isoilla puikoilla neulottuja tai virkattuja. Hempeät herukat- huivin mallineule oli mukava, mutta muuten tämä taitaa olla sellainen hyllynlämmittäjä - en tykkää isoista puikoista ja mulla on jo Scarf Style.. sekä lukematon määrä netistä bongattuja:))

Siinäpä ne tärkeimmät. Tyynyt ja torkkupeitot kirja ei ole neulekirja, mutta muuten varsin mukava katselukirja - tiedättehän sellainen jota pidetään sohvapöydällä muiden sisustuskirjojen kanssa, selaillaan ja haaveillaan siististä ja vimpan päälle sisustetusta asumuksesta... No, niissä ei syötetä luumusosetta lattialla eikä koira ravaa hiekkaisine tassuineen ympäriinsä;)

Muutama neulekirja ja pari Baby Blues- sarjakuva-albumia on vielä tulon päällä , mutta sitten mä lupaan olla tilaamatta kirjoja hetkeen. Neulekirjakasan päällä on esikoisen puuvillaneuletakin takakappale - Butterflyn hihat ovat valmiina ja tekele kaipaa pingotusta ja viimeistelyä, joten jotain olen sentään tehnytkin.

Mukavaa viikonloppua

Outi