Kuten jo alkusyksystä kirjoitin, olen jo kauan haaveillut ryijystä ja sen tekemisestä. Viime vuoden Kädentaito-messuilla pohdin asiaa jo ohimennen, mutta tänä syksynä kuume on noussut jo tosi korkeaksi... Soitinkin jo Vuorelmalle ja kyselin etukäteen messutarjouksista, selasin uudelleen viiden mieluisimman ryijyn tiedot, pohdin värejä suhteessa muuhun sisustukseen, kyselin isännän mielipidettä asiasta (ihme kyllä asia ei ollut hänelle aivan yhdentekevä) ja mietin uudelleen. Viisi kaunista ryijyä, mutta yhden vain voin ja aion toteuttaa. Jossakin on liikaa sinistä (Kukkiva kaariportti), jossain väärän värinen vaaleanpunainen (Talvikukka), jonkun kuvio herättää levottomuutta ja saattaa olla liian isotöinen (Laakson lilja)... kaikki erittäin kauniita, mutta eivät välttämättä meidän kotiin sopivia. Toisaalta Daalia-ryijy olisi väriensä ja kokonsa puolesta erinomainen yläkerran aulaan, mutta minkä takia ryijyn värit ovat neliöinä ryijyn alareunassa?? Minun tatoni eivät todennäköisesti riitä uuden kuvion suunnitteluun neliöiden tilalle eikä sen puoleen ole halujakaan ryhtyä tuon parin sadan euron hintaisia tarvikepaketteja sen kummemmin peukaloimaan. Isännän suosikiksi nousi Kevät orastaa- ryijy, joka miellyttää minunkin silmääni. Se ei hukkuisi taustaansa, sillä ala- ja yläkerrassa on erittäin vaaleasävyinen tapetti.

263780.jpg

Kuinka paljon värit mahtavat vääristyä tietokoneen näytöllä? Tuo sininen kukka keskellä hieman mietityttää, sillä siihen verrattuna Talvikukka on tasapainoisempi väriensä suhteen. Voisihan ryijyn ripustaa yläkertaan johtavien rappusten "taakse" jäävään seinään, jolloin sen ympärillä ei olisi muita tekstiilejä ja se näkyisi yläkerran aulaan, jossa 50-luvun beige sohvakalusto, valkoinen takka ja kirsikan värinen Aukusti-vitriini. Silloin Kevät orastaa- ryijy olisi juuri passeli ja sohvatyynyjä voisi tehdä sitten ryijyn sävyjen mukaan.. eikä auringon valo pohjoiseen suuntaavien kattoikkunoiden kautta pääsisi niin paljon haalistamaan värejä.

Kukkiva kaariportti-ryijy on kokonaisuutena eniten silmää miellyttävä, mutta värinsä puolesta aika kylmänsävyinen muuten murrettuja luonnonläheisiä värejä suosivaan sisustukseen. Toisaalta työhuoneessa on maitokahvinvärinen tapetti.. sinne sopisi joko Talvikukka tai Kukkiva kaariportti. Daalia sopisi melkein joka paikkaan, mutta alareunan neliöt ärsyttävät liikaa... Kyllä on vaikeaa!!

Muuten odotan messuja kuin pieni lapsi, Runsaasti Neulovan Ystävän kanssa pohdimmekin, onko elämää messujen jälkeen ;) Etukäteen tilasin Vuorelmalta 120 cm pitkiä pyöröpuikkoja huivien neulomiseen, mutta muuten olen avoimin mielin liikkeellä. Kun vain pääsisin jonkinlaiseen ratkaisuun ryijyn suhteen. Millä perusteella te valitsette ryijyt tai taulut? Määräytyvätkö ne muun sisustuksen mukaan vai määräävätkö ne muun sisustuksen?? Vai ilmestyvätkö ne vain...

Ryijyä pohtien,

Outi